Permitteringar gav besparingar som bidrog till Keskos rekordresultat
De cirka 2 000 Keskoanställda som varit permitterade sparade företaget miljoner. Trots coronapandemin gjorde Kesko ett rekordresultat.
Kesko har gjort ett rekordresultat trots coronapandemin. De övriga anställda – med undantag av expediter – fick ordentliga lönepåslag tack vare resultatpremiesystemet.
Också de 2 000 anställda som varit permitterade har bidragit till rekordresultatet, eftersom de enligt HR-chef Matti Mettälä sparade företaget miljoner.
Förmän har möjlighet till att belöna
Permitterade har blivit utan lön. De utlovas inte heller någon resultatpremie för företagets rekordresultat.
Både Keskos koncernchef Mikko Helander och HR-chef Matti Mettälä motiverar detta med att i expediternas kollektivavtal nämns ingen resultatpremie.
"Huruvida detta är fallet även i framtiden är naturligtvis något vi funderar på när vi utvecklar vår normala verksamhet. För närvarande finns det inget nytt att säga om våra belöningssystem", formulerar Helander.
"Chefer har möjlighet att från fall till fall överväga att ge belöning för bra resultat. Annars följer vi kollektivavtal", säger Mettälä.
Lokala överenskommelser
PAM:s huvudförtroendeman Jaana Kokkola är förvånad över Helanders och Mettäläs kommentarer.
"Kollektivavtalet varken förbjuder eller tillåter utbetalning av resultatbonus. Det här är första gången som arbetsgivaren hänvisar till kollektivavtalet som ett hinder för utbetalning av bonus", säger Kokkola förundrat.
Detta är hennes åttonde år som riksomfattande huvudförtroendeman för konsumentvarusidan i sammanlagt 81 Citymarket-affärer.
Som exempel nämner Kokkola förmän inom handeln som följer samma kollektivavtal som expediter men får ändå resultatbonus. Att utbetala resultatpremie eller annat vederlag är frivilligt för arbetsgivaren. Kokkola påminner också att resultatpremie är något man överenskommer om lokalt.
De flesta är deltidsanställda
Enligt Mettälä ger rekordåret och det exceptionella läget på grund av Covid-19 ändå inte upphov till särskilda arrangemang. Han hävdar att lönerna för de som jobbar inom handeln redan är konkurrenskraftiga.
Kokkola kontrar detta med att under det första året ligger expeditens månadslön under 1 800 euro. Det ger inte anledning till glädjetjut.
"Nästan 80 procent av våra anställda jobbar på deltid, så de är beroende av många källor för att få det att gå ihop ekonomiskt."
Kokkola säger att personalen har visat på otrolig styrka och flexibilitet under coronakrisen – något de också kunde belönas för. Framför allt påminner hon om att de kundorienterade tjänster som Helander har lovordat till stor del är ett resultat av expediternas arbete.
"Jag förstår att Kesko som börsnoterat företag ska kunna uppvisa ett gott resultat. Men nu tycker jag att arbetsgivaren kunde fokusera på personalen och inte bara på summan under strecket", säger hon.
80-årig still going strong
Kesko grundades i oktober 1940.
Under juli-september i år visade det ett rörelseresultat på mer än 15 miljoner euro. Sedan januari har rörelseresultatet ökat med 74,4 miljoner euro jämfört med 2019 och ligger nu på 444,6 miljoner euro.
K-gruppen, dvs. Kesko och K-köpmän, sysselsätter tillsammans cirka 43 000 personer i åtta länder.
Cirka 12 400 av anställda finns i Finland.
Ursprungstext på finska: Tiina Tenkanen / UP