Permitteringsvåg sköljer över servicearbetsplatser – tre förtroendemän beskriver nuläget
För tillfället påverkar coronaviruset starkt verksamheten på arbetsplatser och bland arbetsgivare.
Den senaste månaden har permitteringar tagit fart på grund av epidemin. Före permittering ska det föras samarbetsförhandlingar på företag med fler än 20 anställda. I förhandlingarna deltar ofta en förtroendeman som företrädare för anställda på arbetsplatsen.
Vi tog reda på permitteringsläget på företag och hur personalen har det. Tre förtroendemän från olika branscher berättar om situationen på sina företag.
1) Hur har coronaviruset påverkat företagsverksamheten och personalen?
2) Vilka tips har du för andra förtroendemän och varifrån har du själv fått kamratstöd?

1. Över hälften av anställda på Sodexo är permitterad. Permitteringarna varar högst 90 dagar, det vill säga till sista juni. Anställda har inte kunnat spara från sina löner – därmed är de riktigt oroliga över hur de ska klara sig. Vi får hoppas att efter permitteringarna har situationen blivit bättre och alla kan återvända till arbetet.
2. Jag har ett bra förtroendemannanätverk som vuxit under årens lopp. Är du osäker på något ska du modigt kontakta förbundet och fråga till exempel om samarbetsförhandlingar. Det finns mycket information på förbundets webbsidor och också en särskild telefonlinje för förtroendemän dit du kan ringa vid behov.
Receptionist Minna Holtlund, huvudförtroendeman (fastighetsservice), Sodexo, Åbo

1. Följderna har varit dramatiska. Kespros partiaffär betjänar Horeca, det vill säga hotell och restauranger, och när de förlorade alla sina kunder påverkade detta direkt Kespro. Samarbetsförhandlingarna har redan förts och folket har permitterats. Arbetet minskade i slutet av mars. Permitteringarna för högst 90 dagar omfattar hela personalen på Kespro – över 500 anställda. Anställda har frivilligt använt kommande års semester, bytt semesterpenningen ut mot ledighet och varit på annan oavlönad ledighet. Om möjligt har arbetstagare övergått till andra uppgifter inom huset, till exempel till webbutiken för matvaror.
2. Vi samlas regelbundet med förtroendemän från andra företag. Därtill har jag fått stöd av min kontaktperson på PAM. Telefonlinjen för förtroendemän har jag ringt ett par gånger och fått mina tankar bekräftade. Under processen har jag själv betonat att arbetsgivaren ska informera personalen och att hen likaså håller mig à jour om vad som sker. Jag uppmuntrar andra förtreondemän till att våga diskutera med andra i samma roll och att vara i kontakt med PAM.
Lagerarbetare Timo Rova, huvudförtroendeman inom Kespros affärsområde, Rovaniemi

1. Vi har fört samarbetsförhandlingar. För tillfället är runt 40–50 personer på hotell- och restaurangsidan permitterade för högst 90 dagar. Restaurangerna säljer fortfarande mat för avhämtning – sex personer arbetar med det. För vissa anställda slutar permitteringen redan 10 maj – därefter är de på semester till sista maj.
2. Jag tillhör en grupp i Whatsapp för förtroendemän inom regionen. Via den har jag fått kamratstöd. Jag har också letat efter information på förbundets webbsidor och ringt telefonlinjen för förtroendemän. PAM har hjälpt mig mycket. Är du ens lite osäker på något ska du kontakta förbundet. Du ska inte heller underskatta betydelsen av information under samarbetsförhandlingar.
Skiftledare Timo Taipalus, huvudförtroendeman (hotell- och restaurangsidan), Veljekset Keskinen, Alavus