Risken för hot om våld bör utvärderas på förhand på arbetsplatserna i hotell- och restaurangbranschen
Enligt kollektivavtalet för turism-, restaurang- och fritidstjänstebranschen är arbetsgivaren skyldig att inkludera en utvärdering av risken för hot om våld i utvärderingen av säkerhetsrisker, påminner PAMs expert.
Enligt Arbetarskyddscentralen sker det fler arbetsplatsolyckor än genomsnittet inom hotell- och restaurangbranschen, varav huvudparten dock klassificeras som lindriga. Under 2016 kom sammanlagt 64 fall till Olycksfallsförsäkringscentralen TVK:s kännedom inom hotell- och restaurangverksamhet, då anställda i branschen har upplevt exempelvis våld och andra chockerande situationer, som exempelvis rån. Andelen våldssituationer stod för en andel på 2,5 procent av alla arbetsplatsolyckor under 2016.
Enligt TVK kan man se en viss ökning av antalet hotfulla situationer under de senaste fem åren. Flest svåra situationer råkar serveringspersonal, restaurang- och storköksanställda samt anställda inom väktarbranschen ut för.
”Påverkade kunder ökar förutom risken för våld även problemen med renhet och ordning i restaurangbranschen. Illamående drabbar okända på barerna och då får lätt även serveringspersonalen sin beskärda del”, säger Markku Björn, avtalsexpert på PAM.
Om de anställda ofta stöter på våld i arbetet sjunker deras välbefinnande och motivation i arbetet med tiden. Därför bör problemet inte underskattas.
Våldsklausul – utvärdering och förebyggande av våld
Det måste finnas rutiner och spelregler för att bemöta påverkade och aggressiva kunder på arbetsplatsen. I restaurangbranschen är man enligt kollektivavtalet skyldig att i förväg göra en bedömning av riskerna och ha beredskap för dem.
I kollektivavtalet för branschen finns det en ”våldsklausul”, som även återfinns i kollektivavtalet för handeln, och den är enligt Björn tillräcklig. Arbetsgivaren är enligt klausulen skyldig att utvärdera säkerhetshot på arbetsplatsen och vidta skyddsåtgärder och andra åtgärder.
”Enligt paragraf 33a i kollektivavtalet ska en utvärdering om hot om våld på arbetsplatsen ingå i riskutvärderingen. Om man arbetar ensam ska arbetsgivaren se till att arbetsförhållandena är sådana att hotet kan avvärjas eller minskas. På samma sätt bör arbetsgivaren utvärdera kvälls- och nattarbete”, säger Björn.
”Även när en ny medarbetare börjar på arbetsplatsen och anställningsförhållandet är kortvarigt ska man se till att personen får vägledning”, påminner han.
Även typen av arbetsplats och var den är placerad har betydelse. Är det en nattklubb och är det utskänkning på natten? Är det ett lugnt eller stökigt område och vid vilka tider på dygnet och vilka veckodagar äger störningarna rum? Det kan vara nödvändigt att satsa på att ha vakter på plats eller minska eller undvika exempelvis ensamarbete. I de förebyggande åtgärderna kan man exempelvis satsa på verksamhetslokalerna eller larm- och övervakningssystemen.
”Om polisbilar återkommande cirkulerar i området kan det ge företaget dåligt rykte, vilket många arbetsgivare vill undvika.”
Tillbud ska alltid anmälas till arbetsgivaren
Ett av de mest effektiva sätten att samla in information om risker på arbetsplatsen och deras omfattning är att följa upp tillbud, närapå incidenter. Om antalet tillbud ökar är beredskapsmetoderna inte tillräckliga och måste förbättras.
”Det är det enda sättet att få till en förändring. Även situationer då en anställd möter mentalt våld på arbetsplatsen ska anmälas.”
Hotfulla och våldsamma situationer väcker känslor. Då är det på sin plats att ha ett samtal om situationen och det rekommenderas att man söker stöd och vård hos företagshälsovården.
”Det är viktigt att de anställda när som helst kan dela med sig av sina upplevelser om de känner sig otrygga på arbetsplatsen. De anställdas känsla av säkerhet ökar när arbetsgivaren tar säkerheten på allvar”, säger Björn.
Vad säger lagen?
- Enligt arbetarskyddslagen ska alla arbetsgivare utreda och identifiera risker och olägenheter för arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet, lokalerna, arbetsmiljön och arbetsförhållandena.
- Enligt arbetarskyddslagen krävs det åtgärder från arbetsplatsens sida om det finns omedelbart hot om våld där. Exempelvis på en nattklubb med fokus på utskänkning ska man sätta sig in i detta mer noggrant än i en personalrestaurang i ett kundföretags lokaler som är öppen några timmar om dagen.
- På en restaurang med utskänkningsrättigheter, i synnerhet på en sällskapsrestaurang, ska man precisera gränserna för ansvarsfull utskänkning, kriterierna för insläpp och avvisande av kunder och hur personalen agerar vid bråk mellan gäster. För att hantera sådana beteenden krävs det vägledning, utbildning och diskussion, och detta tas upp i introduktionen till nya anställda.
- Enligt arbetarskyddslagen ska alla arbetsgivare ha en verksamhetsplan för arbetarskydd för att främja säkerhet och hälsa och upprätthålla de anställdas arbetsförmåga.
- Hela personalen informeras om verksamhetsplanen för arbetarskydd. Planen kan gälla tills vidare, men det förutsätter att den revideras regelbundet och att man gör nödvändiga ändringar.
Källa: Hotellin ja ravintolan työturvallisuus, Arbetarskyddscentralen TTK
uutisen-teksti: Marie Sandberg-Chibani