Sanna Marin: ”Kvinnodominerade branscher håller vårt land på fötter, både i undantagsförhållanden och i övrigt”
Det har ännu förts lite diskussion om i hur olika situationer människor kan befinna sig till följd av coronakrisen, säger statsminister Sanna Marin. Hon vill främja likvärdighet och jämställdhet i arbetslivet trots pandemin.
”Var ska vi fotografera?” frågar Sanna Marin. Hon går snabbt rakt på sak. Vi tar presentationen först efter att kameravinkeln har valts.
Det är en kall och klar januaridag. Utomhus är det nästan tjugo minusgrader och Villa Bjälbo som ligger i Mejlans i Helsingfors ligger inbäddad i ett mjukt snötäcke. Den rikt utsmyckade träbyggnaden färdigställdes 1873 och har blivit känd som statsministerns tjänstebostad och som regeringens förhandlings- och mötesplats. Dess väggar pryds av historiska målningar som är upphängda i bastanta ramar och från fönstren öppnar sig en vintrig vy över havet.
I Villa Bjälbo bor Sanna Marin som blev statsminister i december 2019 för mer än ett år sedan. Största delen av sin period som statsminister hittills har hon lett landet i krisförhållanden. Det har krävt långa dagar och ofta alla dagar i veckan, när regeringen haft svåra beslut som gäller medborgarnas hälsa, ekonomi och sysselsättning på sitt bord.
Utvecklingen av coronapandemin och dess konsekvenser har varit ett dagligt samtalsämne allt sedan mars i fjol. Marin anser dock att det finns en fråga, som hittills har fått lite uppmärksamhet.
”Pandemin har haft väldigt olika inverkan på människor i olika branscher och olika livssituationer. Medan en del av oss kämpar med den gemensamma globala pandemin, kämpar andra dessutom med personliga kriser”, säger hon.
Samma familj kan drabbas av flera kriser samtidigt, som att förlora arbete och en nära anhörig blir sjuk eller avlider.
”Barn och familjer har också olika förmåga att anpassa sig till distansstudier och olika möjligheter att distansarbeta.”
I krisens främsta linje
Människorna inom servicesektorn och social- och hälsovårdssektorn samt undervisningssektorn har stått i krisens främsta linje. Största delen av dem är kvinnor. Marin säger att coronakrisen har synliggjort hur värdefullt arbete som utförs inom dessa sektorer. Gemensamt för många uppgifter är att de inte kan utföras på distans.
”Kvinnodominerade branscher håller vårt land på fötter både i undantagsförhållanden och i normala förhållanden”.
Marin medger att regeringen har varit tvungen att fatta tunga beslut om många begränsningar som påverkar människors liv.
Begränsningarna har i synnerhet prövat kultur-, evenemang-, turism- och restaurangverksamheten.
Hon är särskilt bekymrad över dem som förlorat sitt arbete till följd av krisen.
”Vårt mål är att göra allt för att de ekonomiska skadorna ska vara så små och kortvariga som möjligt, så att människor snabbt ska kunna får arbete igen”.
Pandemin drabbade också jämställdheten
Stadsfullmäktigeledamot, ordförande för stadsfullmäktige, riksdagsledamot, vice ordförande för SDP, kommunikationsminister, statsminister och ordförande för SDP. Under de senaste 15 åren har Sanna Marins arbets- och förtroendeuppgifter avlöst varandra. Ekonomitidskriften Forbes och BBC tog också med Marin på listan över världens 100 mest inflytelserika kvinnor.
Marin är framförallt känd som en jämställdhetsförespråkare. Nu är hon bekymrad över att den försvagas.
”Förutom hälsan och ekonomin har den här krisen också drabbat jämställdheten”, säger hon.
”I många länder har jämställdhetssituationen försämrats till följd av coronakrisen och många människogrupper har drabbats av krisen.”
”I många länder har jämställdhetssituationen försämrats till följd av coronakrisen och många människogrupper har drabbats av krisen.”
Enligt FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur UNESCO har till exempel skolgången för hundratals miljoner barn och unga avbrutits i och med restriktionerna och risken för familjevåld och våld i nära relationer har ökat globalt.
Marin betonar att coronan inte får ge upphov till ett bestående bakslag, utan likvärdigheten och jämställdheten ska gå framåt trots allt.
”Finland måste agera internationellt för att vända den här utvecklingstrenden.”

Mot mera jämställdhet i arbetslivet
Innan intervjun har Marin har haft sena kvällar. Det syns dock inte utåt. Hon berättar att hon är en uppgiftsorienterad person, med god koncentrationsförmåga och sömnförmåga, oberoende av situation. Det är särdrag som hjälpt henne i statens mest krävande uppgifter och att själv orka. Som stöd har hon också haft den egna familjen.
”Min dotter Emma tillför ljus i livet och tar bort tankarna från arbetet”, säger hon och ler.
När Emma föddes för tre år sedan, delade Sanna Marin familjeledigheterna med sin man Markus Räikkönen. Det är inte så vanligt ännu i Finland, eftersom mödrarna använder största delen av familjeledigheterna.
Hur ska vi få in mera jämställdhet i arbetslivet?
”Det finns olika metoder för det och de bör införas samtidigt. En infallsvinkel är familjepolitiken. Vi kommer att genomföra en reform av familjeledigheterna. Syftet med reformen är att familjeledigheterna och föräldraledigheterna ska delas jämnare mellan föräldrarna i framtiden. Med familjepolitiken kan man även i större omfattning stödja människor i deras vardag när arbete och familj kombineras.
”Förutom familjepolitiken finns det arbete som vi kan göra för att på annat sätt främja jämställdheten, till exempel genom att främja lönetransparens, lönejämställdhet och genom att ingripa i ogrundade löneskillnader”, säger hon.
I servicesektorn finns det arbete dygnet runt och därför är tillgången på offentliga tjänster utanför kontorstid utmanande för många arbetstagare.
”Det är länge sedan vi levde i ett 8–16-samhälle. Barnomsorgen är ett exempel på de tjänster som människor behöver för att de ska kunna arbeta och kombinera arbete och familjeliv. För andra är till exempel en fungerande kollektivtrafik vid olika tider på dygnet viktigt för att ta sig till arbetsplatsen”, säger Marin.
Beslut om barnomsorgen och om många andra tjänster fattas i kommunerna. Till kommunerna väljs nya beslutsfattare i kommunalvalet som ordnas i april. Där kan också arbetstagare inom servicesektorn påverka.
”Jag tycker det är viktigt att det som kommunala beslutsfattare finns representanter från olika branscher och personer i olika åldrar, så att alla synvinklar beaktas.”
Ansatsmärken för en hållbar framtid
Arbetslivet genomgår en förändring. Marin tror att vi lever i en vändpunkt i synnerhet ur ett digitaliseringsperspektiv. Det är allra viktigast för henne att se till all vi i framtiden klarar oss med den inkomst som arbetet ger.
”Det är a och o.”
Hon anser också att det behövs tydliga spelregler för arbetslivet, så vi kan ingripa i de skadliga fenomen som också förekommer i servicebranschen. De är Marin väl medveten om.
Som exempel lyfter hon fram situationen för arbetstagarna i plattformsekonomin och utnyttjandet av utländsk arbetskraft eller arbete som är jämförbart med människohandel.
”Dessa fenomen är skadliga ur ett samhällsperspektiv, men också ur företagens perspektiv. Hederliga företag lider av att en del gör fel.”
Vid sidan av rättvisa arbetsvillkor vill Marin utveckla arbetslivet och samhället så att de blir hållbarare också med tanke på miljön.
”Vi kan vara en större klimatpåverkare
än vår storlek antyder.”
Det var speciellt miljöfrågorna som en gång i tiden gav henne impulser för den politiska karriären. Det var inget enskilt tillfälle eller enskild händelse, utan så småningom blev Marin med åren frustrerad över att beslutsfattarna på den tiden inte gick tillräckligt snabbt framåt för att bekämpa klimatförändringen. Dessutom ville hon också försvara den finländska välfärdsstaten.
”Vi har så mycket som det är värt att slå vakt om! Jag ville vara med och bidra till att samhället också i framtiden är jämställt och bra för alla, i stället för att endast vara det för några få”, belyser Marin sina tankar.
Nu går det framåt i klimatfrågorna, och snabbt. Det ambitiösa målet för regeringen under Marins ledning är att göra Finland till ett klimatneutralt och fossilfritt samhälle före 2035. Hon anser att Finland kan utgöra ett exempel för andra genom att visa att det är möjligt att samtidigt bekämpa klimatförändringen och skapa arbetsplatser och välfärd.
”Vi kan vara en större klimatpåverkare än vår storlek antyder.”
Ute har skymningen redan lagt sig. Marins man Markus Räikkönen och dottern Emma iklädd en pastellfärgad vinteroverall hälsar glatt medan de leker i snön.
Emma stannar till för att vinka, vänder sig om och tar ett glatt skutt. Hon känner säkert på sig att statsministern har reserverat resten av kvällen för henne.