Snart dags för lönen att trilla in? – Så här kollar du att du får rätt lön
Märker du att något är fel på din lön, ska det åtgärdas omedelbart, säger Toni Åman. Han presenterar de viktigaste punkterna man bör kontrollera på lönespecifikationen.
Enligt PAM:s ombud Toni Åman vore det bra om anställda hade koll på alla de punkter som lönespecifikationen innehåller.
”Du bör känna till lönespecifikationen, men också det som döljer sig bakom den”, säger Åman.
1. Lönespecifikation – vid varje löneutbetalning
Kontrollera din lönespecifikation. Arbetstagaren ska i samband med varje löneutbetalning få ett lönebesked (lönespecifikation). Det är en specifikation över hur mycket som utbetalats och hur arbetsgivaren har gjort löneberäkningen. Löneperioden är den period som lönen betalas ut för. Det finns skillnader i lönespecifikationer mellan olika företag, men vissa gemensamma saker bör alltid framgå av dem.
Åman rekommenderar att åtminstone följande punkter bör finnas med i specifikationen:
- Grundlön, antalet arbetstimmar, tillägg, ersättning för övertid
Dessutom kan dessa ingå i specifikationen:
- Semesterförmåner som betalats för semestertiden och insamlade semesterdagar
- Eventuella bonusar, provisioner, resultatlöner samt dagtraktamenten för resdagar
- Förskottsinbetalning av skatt, pensionsavgifter och arbetslöshetsförsäkringsavgift
- Facklig medlemsavgift om arbetsgivaren drar av den från lönen.
2. Kollektivavtal – bestämmelser om bl.a. arbetstidstillägg och beräkning av övertid
Enligt Åman ska en anställd vara medveten om vissa centrala punkter i sitt kollektivavtal för att kunna kontrollera lönebeskedet. Ett kollektivavtal är ett avtal som tecknas mellan ett fackförbund och ett arbetsgivarförbund angående minimivillkoren för arbetstagarnas arbetsförhållanden, inklusive löner, som arbetsgivaren måste uppfylla.
I kollektivavtalet kan du kolla beloppet för kvälls-, lördags- eller nattarbete och den period för vilken dessa ersättningar betalas.
”Tilläggen grundar sig på kollektivavtalen, eftersom lagstiftningen inte känner till andra tillägg än övertidsersättning och förhöjd lön för söndagsarbete, dvs. söndagstillägg”, säger Åman.
De mer detaljerade beräkningsgrunderna för övertid inom en viss bransch finns också angivna i kollektivavtalet.
I kollektivavtalet finns också bestämmelser om hur längre sjukfrånvaron kompenseras inom en bransch eller hur arbetserfarenhet eller utbildning inom ett visst område beaktas i lönen.
I Finland har kollektivavtalen en viktig roll för de fastställer minimilönen, antingen genom så kallade allmänt bindande avtal eller normalt bindande avtal, men inom vissa branscher är arbetsgivaren inte skyldig att följa något kollektivavtal. ”Om du misstänker att ett kollektivavtal bör tillämpas på ditt jobb, men din arbetsgivare gör inte det, kan du ta reda på det genom att kontakta facket”, säger Åman.
Om kollektivavtalet inte behöver följas, grundar sig arbetsvillkoren på arbetsavtalet och arbetslagstiftningen.
3. Arbetsavtal – hur många arbetstimmar har du blivit lovad?
Ett arbetsavtal är ett avtal mellan en anställd och en arbetsgivare som kan innehålla information om lön trots att det finns ett kollektivavtal som tillämpas. Det är också viktigt därför att antalet faktiska arbetstimmar måste motsvara det antal timmar som avtalats om i arbetsavtalet.
”Om avtalet är uppdaterat, kan du i det se antalet arbetstimmar som utlovats till arbetstagaren, och det är viktig information med tanke på rätt lön”, säger Åman.
”Om man i avtalet kommit överens om en minimiarbetstid på 30 timmar i veckan, men får bara 20 timmar, minskar det ju inkomsten.”
”Kollektivavtal och lagstiftning innehåller mekanismer som gör att man kan kräva fler arbetstimmar enligt avtal. Inom servicebranscher där man till stor del följer lönetabellerna, är en uppjustering av arbetstimmar ett viktigt sätt att öka inkomsterna.”
4. Arbetslogg – viktigt redskap i jämförelser
Enligt Åman lönar det sig att bokföra de arbetstimmar man utfört. Du kan behöva informationen för att kunna jämföra om timmarna stämmer överens med uppgifterna i lönespecifikationen. Åman säger att arbetstimmarna bör skrivas ner så klart och entydigt att även utomstående vid behov kan tyda dem. Ett sätt är att med mobilen ta ett foto på arbetsschemat.
”Ett vanligt kalkylprogram kan med detsamma räkna hur många timmar du har utfört totalt, och anger även tiderna, om det behövs”, säger Åman.
Arbetstagarens egen bokföring över utförd arbetstid gäller också i domstol.
Åman önskar att man på arbetsplatsen kunde förhålla sig neutralt till frågan och diskutera huruvida lönen betalats korrekt. Lönerna bör justeras omedelbart och inte först i slutet av anställningsförhållandet.
”Det är lättare att mota Olle i grind.”
Om det verkar vara fel på lönen, är det bra att först kontakta chefen som antingen reder ut saken eller kontaktar nästa instans. Särskilt i stora företag är det svårt för en anställd att komma i direkt kontakt med löneavdelningen. Om saken inte går vidare, kan den anställde kontakta förtroendemannen eller fackförbundets anställningsrådgivning.