Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Ekonomi - 29.10.2021 klo 10.00

Starkare arbetsmarknadssituation för serviceanställda – men för få anställda i förhållande till arbetsmängden

Enligt PAM:s konjunkturbarometer upplever majoriteten av respondenterna att det i förhållande till arbetsmängden är för få anställda på den egna arbetsplatsen.

Respondenterna på PAM:s konjunkturbarometer rapporterar att deras arbetsmarknadssituation har stärkts tack vare arbetsgivarnas förbättrade ekonomiska situation, men samtidigt upplever majoriteten att det på den egna arbetsplatsen finns för få anställda i förhållande till arbetsmängden. De som arbetar inom turism- och restaurangbranschen har stärkt framtidstro.

I Servicefacket PAM:s tredje konjunkturbarometer för 2021 har respondenterna inom turism- och restaurangsektorn nu visat stärkt tilltro till utvecklingen av arbetsgivarens ekonomiska situation. Tilltron är faktiskt starkare än någonsin under konjunkturbarometerns historia. Hela 62,8 procent av de tillfrågade i branschen bedömer att arbetsgivarföretagets ekonomi kommer att förbättras under det kommande året. Respondenterna som arbetar inom turism- och restaurangsektorn upplever också att deras arbetsmarknadssituation har stärkts, och 24,6 procent uppskattar att de vid behov kommer att hitta ett nytt jobb inom en månad. I årets första barometer var motsvarande andel endast 6,4 procent.

”Även om epidemisituationen ännu inte har förbättrats som väntat, är många som jobbar inom turism- och restaurangsektorn klart mer optimistiska inför framtiden. Coronapasset ger företag och anställda den förutsägbarhet de definitivt har förtjänat”, säger Olli Toivanen, ekonom vid PAM.

Också inom fastighetsservicesektorn har synen på arbetsmarknadssituationen stärkts. 26,1 procent av de tillfrågade inom sektorn tror att de kommer att hitta ett nytt jobb inom en månad, jämfört med 16,0 procent i förra barometern. Dessutom säger 56,8 procent att de inte upplever något hot om arbetslöshet.

”Branschen återhämtade sig snabbt från coronachocken och har vuxit snabbt under det senaste året. Det råder för närvarande en enorm brist på experter på området. I en färsk undersökning av Finskt Näringsliv EK upplever hela nio av tio företag i branschen att bristen på kvalificerad arbetskraft utgör ett hinder för tillväxt”, påpekar Toivanen.

Majoriteten av de tillfrågade upplever att de har för få anställda

Konjunkturbarometerns respondenter tillfrågades även om deras syn på huruvida antalet anställda på den egna arbetsplatsen är tillräckligt i förhållande till arbetsmängden. Sämst är situationen inom turism- och restaurangsektorn där 65,3 procent av de tillfrågade upplever att de har för få anställda. Långt över hälften av de som jobbar inom fastighetsservice och handeln säger också att antalet anställda är för litet i förhållande till arbetsmängden.

Enligt Toivanen beror underdimensioneringen på den senaste tidens rekryteringsproblem inom servicesektorn, både i form av orsak och konsekvens.

”Överbelastningen förvärrar problemet med bristande resurser ytterligare då sjukfrånvaron ökar och en del anställda börjar leta efter ett nytt jobb. Om ryktet om dåliga arbetsförhållanden sprider sig, är det skadligt för företaget, vilket gör det svårt att rekrytera arbetskraft”, förklarar han.

”Det skulle vara viktigt för arbetsgivare att undvika denna negativa cykel genom att ta itu med problem kring arbetsförhållanden redan innan de hinner eskalera.”

Stark tillväxt inom handel och säkerhet

Inom handeln har andelen personer som rapporterar om ökad försäljning minskat något från förra barometern, men 47,9 procent av de tillfrågade uppskattar fortfarande att deras arbetsgivares försäljning ökat jämfört med året innan. Ändå säger bara 8,9 procent att deras egen ekonomiska situation är bättre nu än för tre månader sedan.

En ökad försäljningstillväxt ses även inom säkerhetsbranschen där 34,2 procent av de tillfrågade säger att deras arbetsgivares försäljning ökat jämfört med året innan. I förra barometern var motsvarande andel 17,9 procent. Endast 10,5 procent av de tillfrågade inom säkerhetssektorn rapporterar en nedgång i arbetsgivarens försäljning.

Uppgifterna baserar sig på en enkät som PAM har gjort under 1−17.10.2021. Sammanlagt 668 PAM-medlemmar besvarade enkäten. PAM publicerar konjunkturbarometern kvartalsvis.
 

 

Nyheter