Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Samhället - 13.10.2020 klo 10.30

Turistbranschen i kläm – enligt Lapland Safaris guide ”är de strikta restriktionerna inte bra för branschen”

Ilari Sirkka jobbar på programtjänsteföretaget Lapland Safaris och önskar att restriktionerna för internationella resanden luckras upp. Foto: Kaisa Sirén

Branschens framtid bestäms av hur man tar hand om arbetsplatser och anställda samt möjliggör ett kontrollerat tillträde för internationella turister.

Guide, arbetsledare och arbetarskyddsfullmäktig Ilari Sirkka vid Lapland Safaris Oy svarar i telefon från centrum av Rovaniemi. Genom kontorsfönstret kan man se Jätkänkynttilä-bron, det mest kända landmärket i vinterturismens huvudstad. Sirkka är en av sammanlagt 142 100 anställda som jobbar inom turismnäringen i Finland. Det är drygt 5 procent av alla anställda i landet.

När coronapandemin bröt ut i februari-mars, kunde Sirkka – i likhet med många andra – inte ana hur mycket den skulle påverka både hans arbete och branschen i stort. Det var inte förrän Spanien, Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland kom med meddelanden om inställda flyg och Lapland Safaris orderbok blev tömd på bokningar som omfånget av det hela började klarna. 

”Sommarens veckoprogram och försäljningen stängdes i god tid i förväg och jag tog semester genast i början av april. Efter det har vi närmast rullat på tummarna och funderat på vad vi ska hitta på härnäst. Och det osäkra läget fortsätter”, beskriver han situationen nu i början av oktober.

Lapland Safaris erbjuder programtjänster och är ett dotterbolag till Lapplands största turismkoncern North European Invest Oy. Hela 95 procent av kunderna är internationella turister. Vid tidpunkten för intervjun pågår samarbetsförhandlingar som gäller koncernens hela personal, upp till ett par tusen fast- och säsongsanställda.

”Jag skulle snabbt vilja se någon form av lättnader för internationell turism. De nuvarande strikta restriktionerna är inte alls bra för turismen”, suckar Sirkka.
 

Internationella turister är viktiga  

Det är exakt tio år sedan Sirkka, som är hemma i Södra Savolax, packade sin väska och flyttade till Rovaniemi för att studera internationell turism. Naturen, det mångsidiga arbetet som guide och möjligheten att lära sig något nytt lockade honom och fick honom att stanna då han hittade säsongsarbete vid Lapland Safaris Oy. Företaget erbjöd även möjlighet till guideutbildning. För fem år sedan byttes säsongsarbetet ut mot ett permanent året-runt jobb med många kunder.

”Våra internationella kunder har varit ett starkt och synligt inslag i gatubilden de senaste åren. Om de internationella gästerna uteblir, kommer gågatan i Rovaniemi att gapa tom. Det kommer att påverka alla restauranger och underleverantörer i området, och märkas av också i övrigt”, säger Sirkka.
 

"Det finns många orter i norra Finland där det egentligen inte finns några andra näringar än servicebranscher och turism"

Enligt Lapplands förbund står internationella turister för nästan 70 procent av turismen i Lappland, och under julsäsongen är andelen över 80 procent. För många lokala företag utgör den internationella turismen 80 procent eller till och med 90 procent av resultatet. 

”Det finns förstås regionala skillnader mellan kommuner, men det finns många orter i norra Finland där det egentligen inte finns några andra näringar än servicebranscher och turism. Vad händer om dessa försvinner?” frågar Sirkka.

Även om den inhemska turismen fick ett uppsving under sommaren 2020, räcker den inte för att fylla det gap som uppstått i och med att utländska turister uteblivit.

PAM:s konjunkturbarometer visar att tillväxten i inhemsk turism kompenserade för sommarsäsongens försäljning i endast ett fåtal företag inom turist- och restaurangbranschen. Enligt arbets- och näringsministeriet påverkas turismsituationen i Finland starkt av den internationella turismen.  


Hälsosäker modell för resande är möjlig 

PAM har tillsammans med arbetsgivarförbundet Mara r.f. krävt att restriktioner för resor och sammankomster luckras upp för att lindra den svåra situationen i turistnäringen. Enligt Mikkel Näkkäläjärvi, PAM:s regionchef i norra Finland, är det allra viktigaste att social- och hälsovårdsministeriet granskar de nuvarande restriktionerna på nytt för att möjliggöra internationell turism i en kontrollerad form.

Mikkel Näkkäläjärvi är PAM:s regionchef i norra Lappland. ”Särskilt social- och hälsovårdsministeriets strikta krav på coronatester och karantän verkar orsaka problem. Var och en kan fundera på om man är beredd att åka på semester och sitta de första tre-fyra dagarna i karantän”, säger han.

Turismaktörer och hälsovårdsmyndigheter har kommit med ett förslag på en turistkorridor. Idén är att minimera turisternas kontakter med andra under hela resan så att infektionsrisken för både turister och lokalbefolkningen blir så liten som möjligt. Modellen skulle också innebära effektivare testning.

”Turistkorridoren bör definitivt övervägas. Den skulle skapa verksamhetsförutsättningar för branschen, inge hopp om framtiden och innebära eventuellt färre samarbetsförhandlingar”, säger Näkkäläjärvi.

Han påminner om att statsrådet snabbt bör komma med dylika beslut. 

"Varje dag är dyr för branschen och branscharbetsplatser”

Enligt NTM-centralen i Lappland skulle en hälsosäker modell för resande också bidra till en positiv sysselsättningsutveckling och skapa förutsättningar för turistföretagens överlevnad.

”I Finland, om någonstans, finns det goda förutsättningar för säker turism. Sjukdomssituationen är tämligen väl under kontroll, vi har högkvalitativ hälso- och sjukvård och pålitliga myndigheter. Som ett glesbefolkat land har vi också utmärkta möjligheter att se till att alla kan hålla ett tryggt avstånd”, listar Näkkäläjärvi.

Också Lapland Safaris tror på hälsosäker turism.

”Som företag kan vi och vill vi agera ansvarsfullt på ett sätt som tryggar våra kunders och anställdas hälsa. Samtidigt skulle vi ha möjlighet att idka vår näring”, säger Sirkka.

"Ingen vet hur mycket resenärer det kommer, eller om det kommer några överhuvudtaget. För tillfället är förberedelsenivån mycket låg”, säger Ilari Sirkka. Foto: Kaisa Sirén

Hotbilden är att kompetensen försvinner

Resten av året kommer att vara avgörande för turismens framtid. Den svåra situationen i sektorn återspeglas redan i sysselsättningsstatistiken för hela landet. Arbets- och näringsministeriet offentliggjorde i september en barometer som visar att det finns ett överflöd av arbetssökande inom turistsektorn jämfört med antalet lediga arbetsplatser.

Mer än en fjärdedel av företagen verksamma inom turism- och restaurangbranschen har permitterat sina anställda sedan början av mars, framgår av uppgifter som den ekonomiska forskningsenheten Helsinki GSE samlade in i slutet av september. Av de olika landskapen finns det flest företag med permitterade i Lappland och Nyland.

Också NTM-centralen i Lappland uppskattar att turismutvecklingen kommer att ha en stark inverkan på det hur arbetslösheten utvecklas i regionen under de närmaste månaderna. Om Lappland förblir stängt för utländska resenärer, kommer antalet arbetslösa arbetssökande att vara högt och förväntas växa. Dessutom kan arbetslösheten och permitteringar inom andra sektorer med koppling till turism, tjänster, transport och byggande stiga.

Det svåraste för Ilari Sirkka som förtroendevald är ovisshet. Anställda bombarderar honom med frågor som han inte har svar på.

”För många anställda är situationen sorglig. Det svåraste är att jag inte kan säga när den kommer att bli bättre, eller om den blir bättre.”

Att byta bransch är någonting som många funderar på. 

Innan vintersäsongen kör igång tar Ilari Sirkka hand om bland annat hyrd skidutrustning. Foto: Kaisa Sirén”Vad händer i framtiden om kompetenta yrkesmänniskor byter bransch?” funderar han.

Lapland Safaris är inte redo att ge upp.

”Vanligtvis förbereder vi oss för den kommande säsongen i god tid, men nu är situationen den att du inte kan veta hur mycket kunder det kommer eller om det kommer några överhuvudtaget”, säger Sirkka.

Planeringen av nya produkter och servicepaket är dock redan i full gång. 

”Ingen vill kasta in handduken. Vi satsar nu helhjärtat på inhemska resenärer och erbjuder skräddarsydda tjänster enligt hotellkundernas behov. Låt oss se hur långt det räcker.” 

 

Nyheter