UNI Europas kampanj: Låt oss använda offentliga medel till förmån för anställda - inte mot dem
PAM:s europeiska takorganisation, UNI Europa, har lanserat en kampanj som tar fasta på villkoren i offentlig upphandling för att bättre ta hänsyn till anställda.
Enligt UNI Europa är reglerna för offentlig upphandling snedvridna och lägger för stor vikt vid pris på bekostnad av andra saker i många europeiska länder. Som ett resultat hamnar företag att ständigt försämra arbetsförhållandena för att vinna anbud för offentlig upphandling till lägsta möjliga pris.
”Uni Europas kampanj för att ändra villkoren för offentlig upphandling är mycket aktuell. Frågan har också tagits upp vid utarbetandet av det europeiska minimilönedirektivet. Dessutom behöver vi en ändring av EU:s upphandlingsdirektiv så att offentlig upphandling alltid görs automatiskt med hänsyn till att löner och arbetsvillkor följs enligt kollektivavtalet i det vinnande företaget, säger Jaana Ylitalo, intressebavakningschef för PAM.
Enligt Ylitalo är kampanjen också aktuell i Finland. Hon betonar vikten av att förnya upphandlingslagen för att uppnå kampanjens mål om rättvisare upphandling. Enligt Ylitalo finns det flera områden för förbättring i upphandlingslagen som bör justeras.
”En strängare upphandlingslag skulle också effektivt förhindra arbetskraftsexploatering i Finland. Lagstiftningen om upphandling bör skärpas, särskilt för tillhandahållande av arbetskrävande tjänster, eftersom arbetskostnaderna i sådana tjänster utgör en betydande del av priset på tjänster. Detta innebär i sin tur att vissa tjänsteleverantörer strävar efter att lyckas med anbud, särskilt genom att dumpa löner och arbetsvillkor, förklarar Ylitalo.
Enligt Ylitalo måste ett krav på att följa kollektivavtal registreras som ett särskilt villkor i upphandlingsavtalet på grundval av gällande lagstiftning. En specifik klausul om efterlevnad av arbetslagar och kollektivavtal bör ingå som ett obligatoriskt krav i alla offentliga upphandlingar.
”Detta är en vanlig fråga för alla europeiska serviceanställda. På europeisk nivå går 14 % av BNP på offentlig upphandling, mer än två biljoner euro, och i Finland görs upphandlingar för över mer än 30 miljarder euro per år. Vi skulle kunna se till att rätt lön följs vid finsk offentlig upphandling, förhindra flödet av skattemedel i den grå ekonomin och effektivt förhindra exploatering av arbetskraft. Nu är platsen att påverka”, betonar Ylitalo.
Stöd kampanjen och skriv under vädjan här (på finska).