Vågskålarna i balans i då lokala avtal förhandlas
På arbetsplatsen är arbetsgivaren starkare och därför måste förtroendemannens ställning tryggas, säger PAM:s avtalschef Ismo Kokko.
Borde man som en vanlig arbetstagare vara intresserad av lokala avtal? Det borde man, enligt PAM:s avtalschef Ismo Kokko, för framtidsutsikterna är att allt fler arbetsvillkor kommer att fastställas genom lokala avtal.
Motsätter sig PAM lokala avtal?
”Nej, lokala avtal i sig är en bra sak. Det är ett bra sätt till exempel då det går bra för ett företag och man vill att arbetstagarna ska få högre lön än i tabellerna. Det som PAM motsätter sig är om man strävar efter att försämra arbetstagarnas och fackföreningsrörelsens ställning. Förhandlingsstyrkan hos arbetstagarna grundar sig på att man är stark i grupp. Ju mindre grupper man splittrar upp oss arbetstagare i, desto svagare avtalsparter blir vi.”
I enkäter spekulerar arbetstagarna att arbetsgivarna har mer makt då man avtalar lokalt. Borde man få vågskålarna i balans?
”Ja. Arbetsgivaren har alltid ett övertag, för de har vanligtvis bättre utgångsinformation och rätt att utöva tolkningsmakt. Arbetstagarnas förhandlare borde få tillgång till samma informationskällor. Förtroendemännens ställning borde stärkas och förtroendemannen borde få med sig en större grupp arbetstagare som stöd.
Då landets regering främjar lokala avtal, vad är viktigt för PAM?
”Ärendet bör främjas i enlighet med regeringsprogrammet via kollektivavtal. Om man vill öka lokala avtal, måste förtroendemannens ställning stärkas och det måste göras möjligt att välja en förtroendeman på allt fler arbetsplatser.”