Väktare efterfrågade fast branschen blir allt mer teknologisk – ”Du måste vara skärpt och kunna snabbt bedöma situationer”
Enligt Teemu Orava utvecklades säkerhetsbranschen om unga nya väktare stannade längre i sitt arbete. Han vill ha mer uppskattning av och bättre löner inom branschen.
”Många kommer för ett år och går sedan vidare”, beklagar Teemu Orava.
Orsaken är olyckliga kombinationen av låga startlöner och höga boendekostnader.
”Inom huvudstadsregionen måste du arbeta nästan dygnet runt för att klara av hyran.”
Teemu, 34, har dock själv trivts med att bevaka butiker redan i 13 år och kommer att fortsätta med det. För tillfället är han överväktare – arbetsledare – på köpcentrum Easton i Östra Helsingfors. En extra krydda till arbetslivet ges av att Teemu är regional förtroendeman på handelsenheten hos arbetsgivaren Securitas.
Tack vare ålderstillägg och övertidsersättningar är han rentav relativt nöjd med sin lön.
”Men nog får jag arbeta för den.”
”Det är som att klä på sig en dräkt av bly”
Av alla varierande uppgifter inom säkerhetsbranschen känner Teemu bäst till bevakning inom handel. Efter värnplikten började han sommarjobba som väktare i små butiker. Han hade inga drömmar om att studera något specifikt. Sedan blev han fastanställd väktare på ett varuhus, vilket lockade honom att stanna inom branschen.
Teemu berättar att köpcentrumväktare måste kunna använda modern smart säkerhetsteknik och blixtsnabbt bedöma situationer.
”I samband med larm vet du inte nödvändigtvis varför en väktare kallats. En kund kan ha halkat och behöver första hjälpen eller kanske handlar det om en flyende snattare.”
”Du går så snabbt in i situationer att du måste verkligen hela tiden vara skärpt. Arbetet kräver att du tål stress.”
Redan för gamla rävar är arbetet psykiskt tungt – ännu mer för unga gröngölingar.
”Det är som att klä på sig en dräkt av bly då du tar på dig väktaruniformen. Du är hela tiden medveten om hotet om våld.”
Till väktararbetet hör att lösa konflikter och fatta beslut samtidigt. Teemu tror att arbetet kan kännas svårt särskilt för unga just därför att konflikter inte är vanliga i mångas liv. De kan tvärtom kännas onaturliga.
”Fast en väktare själv går in i situationen beklagande kan kunden skrika röd i ansiktet att du kom inte ens in i polisskolan!”
Fast teknologin ökat inom bevakning har väktarna inte försvunnit in i kontrollrum till exempel på köpcentrum Easton. Män klädda i Securitas grå uniform passerar raskt förbi. Enligt Teemu kan väktares egna önskemål för sin del påverka hur mycket de är bland kunder och hur ofta i kontrollrummet.
Djungeltelegraf och hittelön
Inom branschen har det ibland förekommit överraskande kampanjer för att locka folk. Nyligen avslutade ett företag en kampanj som delade ut ett pris på 1000 euro för att hitta nya anställda. Efter prövotiden gavs tusenlappen till personer som angav sig själva eller tipsade en kompis om arbetet.
Enligt Teemu hjälper djungeltelegrafen att rekrytera väktare. Via den får du nämligen veta var det finns trevliga arbetskamrater, var stämningen är bra och var arbetsgivaren stöder anställda, till exempel sporrar dem att utbilda sig.
Inom bevakningsbranschen kan anställda nu välja och vraka på många håll i Finland. Av arbetskraftsbrist lider till exempel Nyland, Birkaland och Mellersta Finland enligt arbets- och näringsministeriets yrkesbarometer i september. Bland väktare finns det dessutom klart färre arbetslösa arbetssökande i relation till lediga jobb jämfört med alla yrken.
Trovärdighet och utvecklingsförmåga
Gällande kollektivavtalet för bevakningsbranschen går ut sista april. I nya avtalet ersatte Teemu arbetstidsförlängningen enligt konkurrenskraftsavtalet med löneförhöjningar som han fokuserade på både nykomlingar och veteraner.
”Jag vill inte förfördela gamla rävarna så att de inte söker sig till annat arbete. På lager kan du till exempel kanske förtjäna 300–500 euro mer per månad.”
”Fick vi människor att stanna längre ökade det trovärdigheten och utvecklingsförmågan inom branschen”, noterar Teemu.