Verktyg för psykisk hälsa
Orken i arbetet och det mentala välbefinnandet har satts på prov under den utdragna koronapandemin. Verktygslådan för att främja psykisk hälsa erbjuder metoder för att stödja och utveckla hela arbetsgemenskapens välfärd, berättar Arbetshälsoinstitutets projektledare Kaisa Mikkola.
Mentalt välbefinnande i samarbete
Projetet med att utveckla verktygslådan för att främja psykisk hälsa är en del av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet som lanserats av social- och hälsoministeriet. Utöver arbetshälsoinstitutet deltog över 40 arbetsgemenskaper, arbetshälsoaktörer, arbetspensionsförsäkrare och erfarenhetsexperter i att utveckla verktygslådan. Den innehåller digitala verktyg med vilka man på arbetsplatserna kan förebygga problem med den psykiska hälsan och arbetsförmågan. Problem kan orsakas av till exempel bristfällig återhämtning under arbetsdagen, arbetsgemenskapens oförmåga att förändras eller oschysst ledarskap.
Arbetshälsan beror på arbetsplatskulturen
Tanken med verktygslådan är att utveckla de resurser som stöder psykisk hälsa, så som en fungerande arbetsgemenskap samt gott och rättvist ledarskap. Dessa verksamhetssätt är en del av arbetsplatsens kultur och det krävs att arbetsgivaren förbinder sig till att utveckla dem. Många av verktygen är riktade till personaladministrationen, förmännen, arbetsskyddet eller arbetsplatsens förtroendevalda.
Mer förebyggande verksamhet
Målsättningen är att ändra stödet för psykisk hälsa från individcentrerad verksamhet där befintliga problem löses till en verksamhet som betonar gemenskapen och äkta prevention av problem med arbetsförmågan. Arbetshälsovården har en nyckelroll i att styra förändringen. Verktygslådan för att främja psykisk hälsa erbjuder metoder att fördjupa samarbetet kring arbetshälsa och satsa på att ytterligare stärka det förebyggande arbetet med arbetsgemenskapen och arbetsförhållandena.
Hur mår du?-test passar alla
Vi kan även själva främja arbetshälsan och genom att stötta varandra. Jag rekommenderar att alla gör Hur mår du?-arbetsvälbefinnandetestet som finns med i verktygslådan. Det ger insikt om det egna välbefinnandet och råd som baserar sig på forskning. Man kan diskutera testresultaten till exempel med sin chef.
uutisen-teksti: Minttu Sallinen