Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Samhället - 04.04.2019 klo 16.30

Yrket kan sänka valdeltagandet – Miira Salo går mot strömmen

Rösta i riksdagsvalet? Ja, nej – naturligtvis JA, anser Miira Salo. Foto: Antti J Leinonen

Miira Salo tänker rösta i riksdagsvalet fast hon tillhör en yrkesgrupp som oftare låter bli att rösta.

Yrket påverkar huruvida människor röstar i riksdagsval eller inte. Av forskningsprojektet Tackling Biases and Bubbles in Participation vid Helsingfors universitet framgår att i förra riksdagsvalet röstade endast varannan servitör medan nio av tio lärare samt försäljnings-, marknadsförings- och utvecklingschefer röstade.
Miira Salo, 32, från Uleåborg är servitör och vill inte stanna i skuggan av samhället. Hon tänker rösta i riksdagsvalet så att knegare också får sin röst hörd i arbetslivsfrågor.

Det är skillnad på sätt att höja sysselsättningsgraden

Nästa valperiod kommer det att fokuseras på att höja sysselsättningsgraden till minst 75 procent. Miira vill tillföra denna målsättning en ytterligare dimension. Enligt henne har det stor betydelse med vilka tricks sysselsättningsgraden höjs.

”Det ska verkligen erbjudas arbete och inte bara låtsas”, noterar Miira.

Hon är huvudförtroendeman för turism- och restaurangdelen av S-gruppens regionala andelshandel Arina. Därmed känner hon till att för lite arbete är ett stort problem på hotell, restauranger och kaféer i Uleåborg.

”Gänget berättar att de inte får tillräckligt med arbetstimmar”, säger Miira.

Detta är något mamman till tre barn vill signalera riksdagen nu då det väljs nya ledamöter till Arkadiabacken.

Miira Salo är säker på att du kan påverka genom att rösta. Foto: Antti J Leinonen

Demokrati på halvfart

Till exempel köks- och restaurangbiträden och lagerarbetare tillhör yrkesgrupper som är lata att rösta – endast 58 procent röstade i förra riksdagsvalet år 2015. Forskningsprojektet vid Helsingfors universitet har letts av professorerna Anu Kantola och Hanna Wass och doktoranden Hannu Lahtinen. Forskargruppen anser det vara bekymrande att information om behov bland skilda grupper når dåligt fram till beslutsfattare. Representativa demokratin går helt enkelt på halvfart.

Miira Salo bedömer att många arbetare upplever politiska beslutsfattandet vara så avlägset att röstning inte känns intressant eller ens nyttigt.

Enligt studien finns det också andra grupper som oftare låter bli att rösta. Lågavlönade, unga, människor i Östra Finland, personer som flyttat till en ny ort och utomlands bosatta röstar under genomsnittet.

Materialet i forskningsprojektet baserar sig på registermaterial på individnivå om förra valet som Statistikcentralen tagit fram. Uppgifterna är från experimentet med ett elektroniskt rösträttsregister.

Förhandsröstningen i riksdagsvalet inleds onsdag 3.4.

 

Nyheter