Förlikningsförslag
Uppdaterad: 15.01.2021
Förlikningsförslag är ett förslag till förlikning som förmedlaren ger åt parterna i en arbetstvis.
Förrän en förlikningen inleds har bägge parterna i konflikten förhandlat om till exempel innehållet i ett arbetskollektivavtal. Om samförstånd inte har nåtts i förhandlingarna, kan parterna eller en av dem, drivas till att avbryta förhandlingen och vidta stridsåtgärder.
En stridsåtgärd bör meddelas till riksförlikningsmannens byrå. Enligt lagen om medling i arbetstvister bör riksförlikningsmannen sträva till att medla och nå en kompromiss för att undvika stridsåtgärder.
Hos riksförlikningsmannen framför parterna sina respektive synpunkter på frågan som behandlas. Förlikningsmannen söker på basis av ståndpunkterna en lösning som båda parterna kunde acceptera. Detta medlingsbud kallas för förlikningsförslag. Förlikningsmannen ger sitt medlarbud till parterna och anger en tidsfrist då dessa senast bör svara. Svaret kan vara antingen eller: förslaget endera godkänns eller avslås. Förlikningens uppgift är att främja arbetsfred.
Vanligtvis då ett förslag läggs fram bedömer hen det även utgående ifrån hela arbetsmarknaden. Sålunda påverkas till exempel lönenivån i förlikningsförslagen av avtal som gjorts tidigare på arbetsmarknaden.