Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Arbetsliv - 10.12.2021 klo 10.25

Servicebranschernas attraktionskraft har inte förbättrats

Över hälften av finländare skulle locka arbetstagare med löneförhöjningar, visar en enkät.

Endast fem procent av finländarna i arbetsför ålder ser nedskärningarna i den sociala tryggheten som en lösning på företagens arbetskraftsbrist. Däremot ses löneförhöjningar som ett sätt att locka arbetstagare. Detta framgår av en enkät som genomförts av Kantar TNS. Enkäten beställdes av Servicefacket PAM.

PAM har redan i över 10 års tid genomfört en barometer om attraktionskraften inom sina största branscher, dvs. handeln, inkvarterings- och förplägnadsbranschen samt fastighetsservicebranschen. Den här gången bad PAM också om finländarnas syn på de bästa sätten att locka arbetskraft till de branscher där det råder brist på arbetskraft.

Enkäten genomfördes i Gallup Forum i november 2021. För undersökningen intervjuades 1 106 personer. Enkätens statistiska felmarginal är 2,9 procentenheter åt båda hållen.

 

Över hälften av finländarna i arbetsför ålder (53 %) anser att det bästa sättet att förbättra tillgången på arbetskraft är att höja lönerna. Ungefär var femte (18 %) tror att bättre arbetsmiljö som ökar de anställdas ork och välbefinnande skulle locka arbetskraft. Ungefär var tionde (12 %) skulle satsa på arbetsförhållandenas kvalitet.

Endast ett fåtal (5 %) skulle ta till de mycket omtalade nedskärningarna i de sociala förmånerna, exempelvis arbetslöshetsskyddet. De som mest ivrar för nedskärningar i den sociala tryggheten är företagarna. Utbildning och utländsk arbetskraft ansåg ännu färre vara en lösning.

”Enligt finländarna verkar det inte hjälpa att hota med piska då det råder brist på arbetskraft. Man kan förstås också fråga sig om den här inställningen att man ska motivera genom tvång är en delorsak till rekryteringsproblem”, funderar PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen.

 

I barometern tillfrågas finländare i arbetsför ålder om deras uppfattningar om branscherna, hur lockande branscherna upplevs och hur kända de är. Dessutom frågar man hur gärna man skulle se att ens närstående arbetade i branschen. 80 procent av respondenterna uppskattar arbetet i servicebranscherna.

Handeln och inkvarterings- och förplägnadsbranschen förknippas ofta med social växelverkan och deltidsarbete. För fastighetsservicebranschens del upplever man att arbetet är tydligt och att det är lätt att bli sysselsatt.

Typiskt för de tre branscherna är också att de inte är kända för sina lockande löner. Inom handeln tänker man att arbetstagaren inte kan påverka arbetets innehåll, inom inkvarterings- och förplägnadsbranschen är arbetstiderna dåligt lämpade för småbarnsföräldrar och inom fastighetsservicebranschen ses arbetet inte som attraktivt.

Av de tre branscherna är handeln mest populär, känd och attraktiv. Det står ganska jämnt mellan fastighetsservicebranschen och inkvarterings- och förplägnadsbranschen. Uppskattningen för fastighetsservicebranschen har ökat en aning, medan den för inkvarterings- och förplägnadsbranschen har sjunkit.

”På 10 år hinner det ske förändringar, men de har ändå varit mycket små på alla delområden”, säger PAM:s forskningschef Antti Veirto.

Enligt Rönni-Sällinen stärker barometern och de finländarnas åsikter om arbetskraftsbristen PAM:s tankar om att branscherna bör göras mer attraktiva.

”Då bör man fästa uppmärksamhet vid löner och antalet arbetstimmar, samt olika faktorer genom vilka man kan förbättra orken och välbefinnandet hos de anställda”, säger Rönni-Sällinen.

 

Jos PDF ei näy, kokeile sivun uudelleen lataamista.

lataa_tiedosto

 

Nyheter